Schrijf je in voor mijn blog en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, tips en aanbiedingen

De belangrijkste les na één jaar ondernemerschap

Want waar sta ik nu na een jaar ondernemerschap? Is dit wat ik ervan had verwacht? Doe ik wat ik leuk vind en waar ik energie van krijg? Gaat mijn hart sneller kloppen en zien mensen de passie in mijn ogen? Het was behoorlijk confronterend om te ontdekken dat ik de meeste vragen met een "Mwah" of "Neuh" moest beantwoorden. Het leidde ertoe dat ik deze zomer één van de moeilijkste reizen ooit maakte, die ook heel mooi bleek te zijn.

Verschuilen achter Corona

Vorig jaar was het jaar van Corona. Door Corona verloor ik mijn baan en deed ik eindelijk waar ik al jaren van droomde; ik begon voor mezelf. Vol goede moed ging ik van start en de eerste opdrachten kwamen binnen. Mooie opdrachten, maar ook opdrachten die minder pasten bij wat ik wilde. Zeker toen de maatregelen vanaf oktober strenger werden, zag ik het aantal opdrachten afnemen en nam ik iedere opdracht aan die op mijn pad kwam. Dit zorgde ervoor dat ik wel mijn boterham verdiende, maar zorgde er ook voor dat ik niet meer deed waar ik voor sta. Corona gaf ik op als excuus en op die manier praatte ik het voor mezelf goed dat ik van mijn oorspronkelijke pad afweek.

Voelt als falen

Ik bleef worstelen om voldoende opdrachten binnen te halen om te leven van mijn bedrijf. Wel kreeg ik meerdere keren banen aangeboden, maar deze sloeg ik keer op keer af. Het voelde als falen dat het niet lukte om mijn onderneming in te richten zoals ik wilde en de juist opdrachten te krijgen. In plaats van het aannemen van een baan ging ik harder proberen en me nog meer richten op dat wat ik kende.

Toen Arjan van SecureLogin me tussen Kerst en Oud & Nieuw belde, besloot ik toch in gesprek te aan. Hij gaf aan een oplossing te hebben die echt waarde toevoegt, processen vereenvoudigt en gebruikers en klanten blijer maakt. Hij begreep volkomen dat ik daarnaast zelf wilde blijven ondernemen en ik kreeg daarvoor alle ruimte en vrijheid. Het gevoel van falen maakte langszaam plaats voor een goed gevoel en puur op basis van dit gevoel koos ik ervoor om parttime bij SecureLogin aan de slag te gaan.

Tijd om te stralen

Na een half jaar kan ik zeggen dat een keuze op gevoel, meestal de juiste keuze is. Het gevoel van falen heeft inmiddels volledig ruimte gemaakt voor een gevoel van vrijheid. Door mijn baan bij SecureLogin heb ik de ruimte om met F1 Leiderschap mijn hart te volgen. Om te doen waar ik blij van word en om het vorm te geven, zoals ik het in eerste instantie bedoeld had. Dat betekent dat ik de focus op ICT en digitalisering loslaat en me ga richten op het beter maken van teams, het benutten van talent en organisaties ga helpen met verbeteren. Daarmee kies ik ervoor om niet meer de veiligheid te zoeken van wat ik ken, maar om te laten zien wie ik ben en wat ik kan.

Ik ben ervan overtuigd dat het beste en meest duurzame resultaat wordt behaald door sterke teams. Teams die bestaan uit betrokken mensen, die doen waar ze blij van worden en waar ze goed in zijn. Hierbij ondersteund en gefaciliteerd door het management, met optimale processen en techniek. Op deze manier heb ik bij o.a. Exact resultaten geboekt die voor zich spreken en werd mijn manier van leidinggeven als voorbeeld gesteld door de Elevate Consulting Group tijdens hun leadership programma's en executive coaching.

Deze ervaring heb ik omgezet in de F1 Methode, waarmee ik teams in 5 stappen begeleid naar meer werkvreugde, tevreden klanten en een duurzaam resultaat. De vakantieperiode liet me inzien dat ik me niet meer wil laten beperken door excuses als Corona en beperkende gedachten. Het is tijd om niet meer bang te zijn om te falen, maar om te stralen!

Het is tijd voor nieuw leiderschap, F1 Leiderschap!