Schrijf je in voor mijn blog en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, tips en aanbiedingen

Office 365: zo geregeld, of toch niet?

Je zit in de cloud bij jouw IT-dienstverlener en je wilt graag de overstap maken naar Office 365. De voordelen van altijd en overal kunnen beschikken over jouw documenten (al dan niet in combinatie met Microsoft Teams) zijn door de coronacrisis namelijk nog veel duidelijker geworden. Jouw bestanden en softwarepakketten die niet webbased zijn, staan al in de cloud bij jouw IT-dienstverlener. De overstap naar Office 365 is dus zo geregeld. Of toch niet? Houd in een dergelijke situatie rekening met een aantal factoren.

Denk bijvoorbeeld eerst goed na over wat je gaat doen met softwarepakketten die nu niet webbased zijn. Wil of kun je deze softwarepakketten (nog) niet vervangen door webbased oplossingen, dan moeten ze ergens gehost worden. Dit kan bijvoorbeeld op een Citrix- of RDS-server. Vaak is dit al de huidige manier van jouw IT-dienstverlener. Je betaalt hierbij voor een vooraf afgesproken hoeveelheid aan ruimte, ook al gebruik je deze niet volledig. Het is echter ook mogelijk om ze bij Microsoft onder te brengen in Azure. Voordeel hiervan is dat je gaat betalen voor het daadwerkelijke verbruik en dat je flexibel kunt op- en afschalen. Een derde mogelijkheid is het hosten direct bij de softwareleverancier. Verschillende partijen, zoals Unit4, AFAS en Exact, bieden deze mogelijkheid aan.

Daar gaat het verdienmodel

Houd er rekening mee dat niet iedere IT-dienstverlener staat te juichen wanneer jij de stap naar Office 365 wilt maken. Veel verdienmodellen zijn ingericht op het hosten van data, het onderhouden en updaten van software en beveiliging. Met een eventuele overstap naar Office 365 en de bijbehorende effecten komen deze verdienmodellen onder druk te staan.

Tip

Let op: Office 365 werkt het beste op een Windows 10-computer. Heb je bijvoorbeeld alleen maar thin clients voor je medewerkers, die verbinding maken met de huidige RDS-server van jouw IT-dienstverlener? Dan is het raadzaam om bij een migratie van de RDS-Server naar Microsoft Azure nieuwe computers (laptops of desktops) aan te schaffen.

Ondersteuning

Denk je na over Office 365 of andere stappen op het gebied van ICT en wil je dit goed aanpakken? F1 Leiderschap helpt jou met het maken van de juiste keuze, die passen bij jouw organisatie. Door middel van de Bedrijfsscan breng ik samen met jou de verbeterpunten, stappen en ICT in kaart die nodig zijn om jouw doelen te behalen.